Starta Aktiebolag 2021

2021 är rätt år att starta aktiebolag då aktiekapitalet sänktes från 50 000 till 25000 1:a januari 2020.

Kostnad för att starta aktiebolag.

Kostnader för att registrera bolaget är 1900:- hos Bolagsverket via e-tjänsten och 2200:- via blankett. Det finns även andra företag som via sina sajter säljer färdiga bolag, så kallade lagerbolag. Vill du starta bolag på billigaste sättet bör du välja att starta via bolagsverket.

Utöver kostnaden för att registrera företag måste du ha ett bankintyg av din bank vilket ofta kräver att du öppnar ett bankkonto som vanligtvis kostar ett par hundralappar till drygt en tusenlapp per år. Hör av dig till din bank och berätta att du ska starta aktiebolag och fråga vad det kostar att öppna ett konto för dessa och säg att du vill ha ett bankintyg. Ett tips är att passa på att kolla runt med andra banker om de möjligtvis har bättre erbjudanden för företagare.

Ett tips är att göra detta så fort som möjligt eftersom detta kommer krävas innan bolagsverket kan behandla klart din ansökan om att starta företaget.

Du måste även ha pengar till aktiekapitalet men det är ingen kostnad utan pengar som ligger kvar i bolaget.

Aktiekapitalet: 25000 kronor

Aktiekapitalet sänktes 1 januari 2020 från 50 000 till 25 000. Dessa pengar måste finns på kontot som banker ska ge bankintyg för när du startar bolaget.

Starta utan pengar – Apportegendom

Det går att starta aktiebolag utan 25 000 i rent aktiekapital om du går inte med en så kallad ” Apportegendomen”. Det kan till exempel vara en dyr kaffemaskin om du ska starta ett café eller en lastbil om du ska starta en transportfirma.

För att du ska kunna starta aktiebolag med en apportegendom krävs att en godkänd eller auktoriserad revisor gör ett yttrande över apportegendomen. Det är därför enklare och snabbare att istället satsa på att ha 25 000 att kunna sätta in på bankkontot.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp