Sökmotoroptimering WordPress – Sökmotoroptimera din hemsida 101.

Använd ett snabbt webbhotell.

Laddtiden för din sajt är viktigt, så välj ett bra webbhotell med snabba laddtider för WordPress. Vår rekommendation för webbhotell för dig som driver ett eget företag är oftast Inleed.

Installera SSL.

SSL står för Secure Sockets Layer och skyddar din sajt mot att obehöriga tar del av informationen som skickas via din sajt. SSL är en rankingfaktor på Google i sig men kanske en ännu viktigare anledning till att ha ett SSL-certifikat för din hemsida är att vissa webbläsare varnar för att din hemsida är osäker annars.

Ändra permalänkar.

Ändra permalänkar genom att gå till inställningar → Permalänkar och välj ”inläggsnamn” eller ”post name” för att undvika långa webbadresser med datum som t.ex ” https://startaegetforetag.se/2020/03/09/exempel-inlagg/ ” – Välj istället inläggsnamn och tryck spara.

Installera Google Site Kit, verifiera din sajt och lägg till Search Console, Google Analytics och Google Tag Manager.

Det går att göra vad Google Site Kit gör manuellt eller med andra tillägg så välj det som passar dig bäst. Google Site Kit brukar dock oftast fungera bra för WordPresshemsidor.

Google Site Kit tillåter dig att verifiera din hemsida mot Google Search Console, lägga in taggen från Google Tag Manager och skicka data till ditt Google analytics-konto.

(Du kan även installera Google AdSense, Pagespeed insights & Google Optimize via Google Site Kit men det är inget som är viktigt just nu.)

Rank Math eller Yoast SEO.

De två vanligaste SEO-tilläggen för WordPress är Yoast SEO och Rankmath. Personligen använder jag Rank Math men det är en smaksak. En detaljerad jämförelse mellan tilläggen kommer publiceras på startaegetforetag.se under 2020.

Här hittar du SEO-pluginet Rank Math.

Ladda upp din Sitemap till Search console.

Nu är det dags att skicka din Sitemap eller ”Sajtkarta” till Google Search Console för att göra det enklare för Google att se vad din sajt innehåller. Detta kan ofta hjälpa dina sidor på din hemsida att indexeras snabbare och därmed visas på Google vid ett tidigare skede.

Använder du Rank Math som SEO-plugin till WordPress är det enkelt att ta fram din Sitemap. Ladda ner Rank Math och installera & aktivera tillägget.

När du installerat och aktiverat tillägget kommer det vara en initial snabb genomgång för dina grundläggande inställningar.

Steg 3 i grundläggande inställningarna hanterar inställningar för din Sitemap, välj ”On” på Sitemaps.

När grundläggande inställningarna för Rank Math är klart går du till tillägget i kontrollpanelen och hittar till ”Rank Math” → ”Sitemap Setting”.

På denna sida kommer du se länken till din sitemap:
” Your sitemap index can be found here: https://dinhemsida.se/sitemap_index.xml ”

Om länken till Sitemap ser ut som ovan är det ” sitemap_index.xml ” som ska skickas in till ditt Google Search Console-konto. Logga in på Google Search Console och klicka in på ”Webbplatskartor” eller ”Sitemaps” där kan du högst upp på sajten lägga till adressen till din Sitemap. Ibland misslyckas uppladdningen, testa då igen tills det står att uppladdningen lyckades.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp