Sök
Stäng denna sökruta.

Affärsplan – Mallar, exempel & tips för att göra en bra affärsplan.

Vad är en affärsplan?

En affärsplan ska hjälpa dig att se över de olika delarna i din affärsidé. En affärsplan brukar även vara viktigt när man söker kapital från till exempel banken, Almi eller investerare.

Denna artikel är till för att du ska kunna skriva bättre affärsplaner för att övertyga investerare, banker och eventuella partners samt hjälpa dig se styrkor och svagheter i din idé för egen del. Vi erbjuder även gratis mall & exempel längre ner på denna sida.

Skriva en affärsplan.

Vad ska en affärsplan innehålla är det många som undrar. Behöver man ens en affärsplan?

Sanningen är att det finns flera svar på dessa frågor. Affärsplaner kan skilja sig då det inte finns en typ av affärsplan som används av alla i hela Sverige eller världen.

Tre anledningar till varför du ska skriva en affärsplan.

För din egen skull.

Ena anledningen är att man själv vill ha, och kan dra nytt av att få en överblick av vad man tänkt sig då det annat är lätt att missa delar. Genom att i göra en plan innan man startar kan du enklare se eventuella brister som måste lösas för att ditt företag ska fungera. Planen kan också hjälpa dig att hitta förbättringspotential så ditt företag kan fungera ännu bättre.

För att andra ska investera i, eller låna ut pengar till ditt företag.

Om du vill ha med investerare eller få ett lån via en bank, ALMI eller annan långivare är det generellt ett måste att ha en affärsplan. Visst det kan gå att få någon bekant eller familjemedlem att investera i din affärsidé över ett snabbt samtal men vår rekommendation är ändå att skriva en affärsplan även i de fallen du inte “måste”.

En tydlig affärsplan som är lätt att ta till sig, intressant och visar på att företaget har goda eller väldigt goda chanser på att lyckas gör att du med stor sannolikhet får fördelaktigare erbjudanden oavsett om det gäller banklån, ängelinvesterare eller andra typer av investeringar i ditt företag.

För att få starta eget bidrag

Skulle egentligen kunna skrivas under punkt två då detta i princip är att någon annan (oftast staten genom arbetsförmedlingens starta eget bidrag) ska tro att din affärsidé håller och ge dig pengar. Du kan läsa mer om arbetsförmedlingens starta eget bidrag och andra typer av starta eget bidrag på startaegetforetag.se/starta-eget-bidrag/

Innehåll i affärsplanen

Det finns inga regler för vad affärsplanen exakt ska innehålla men vanligen brukar affärsplanen ungefär innehålla följande:

  • Namn.
  • Affärsidé, vision & potential.
  • Strategi.
  • Marknadsföring.
  • Finansiell information.
  • Personal, kompetens & rekrytering.
  • Avtal & patent.

Exempel på affärsplaner:

På sidan startaegetforetag.se/affarsplan-exempel/ kan du se exempel på affärsplaner för olika typer av företag till exempel byggfirma, städfirma, restaurang, frisörsalong, e-handel.

Se exempel.

Affärsplan från Almi

Söker man lån hos Almi måste man skriva en affärsplan enligt deras mall.

1. Affärsidé/Verksamhet

Beskriv företagets verksamhet och historik.

2. Vision

Beskriv vad ni vill uppnå med ert företag.

3. Mål

Beskriv vilka företagets mål är på 3-5 års sikt.

4. Kunder

Beskriv vilka som är era kunder

5. Marknad

Beskriv inom vilket geografiskt område och/eller bransch, produkterna/tjänsterna ska säljas.

6. Konkurrens

Beskriv hur konkurrenssituationen ser ut.

7. Produkt

Beskriv er produkt eller ert tjänsteerbjudande.

8. Sälja, betala, leverera

Beskriv hur företagets varor/tjänster (1) säljs, (2) betalas och (3) levereras/tillhandahålls?

9. Marknadsbearbetning

Beskriv hur ni bearbetar/informerar om företagets erbjudande.

10. Affärsmodell

Beskriv hur er affärsmodell ser ut.

11. Viktiga resurser och/eller förutsättningar

Beskriv vilka resurser och/eller förutsättningar som är viktiga för ert företag.

12. Hållbart företagande

Beskriv på vilket sätt er affärsidé skapar värde utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

13. Entreprenören/Teamet

Beskriv teamet som står bakom företaget och hur ni kompletterar varandra. 

14. Analys

Vad har er verksamhet för starka respektive svaga sidor. Vilka möjligheter i omvärlden kan ni se i framtiden? Finns det framtida hot som ni måste tänka på?

Du hittar Almis information om affärsplanen här: Almis informationssida om affärsplan.

Affärsplan via Nyföretagarecentrum

Nyföretagarcentrum erbjuder en hemsida så hjälper dig att fylla i din affärsplan inne på deras plattform. Du hittar Nyföretagarcentrums verktyg för affärsplaner på affarsplanen.com

Affärsplan för UF

Driver du ett UF-företag (Ungt företagande-företag) ska du skriva en affärsplan som en del av kursen. Du hittar information om UF:s affärsplan här.

Affärsplan Arbetsförmedlingen – för dig som ska söka starta eget bidrag.

Affärsplan-Mall (Gratis PDF).

På sidan startaegetforetag.se/affarsplan-mall/ kan du ladda ner gratis mallar.

Se mallar.

5 viktiga tips för dig som ska skriva en affärsplan.

1.Håll det kort.

Affärsplaner bör inte dra ut på antalet ord i onödan. Försökt att hålla den kort och enkel, det finns två anledningar till detta:

Första anledningen – du vill göra det enkelt för andra att läsa och ta del av din affärsplan. Ingen kommer läsa 100 sidor eller ens en 30-sidig affärsplan. Du kan behöva ha med dokumentation som stöder det du säger i affärsplanen men ha med det som bilagor istället så folk orkar läsa det som är viktigast  att dom läser.

Andra anledningen – Du vill kunna använda din affärsplan som ett verktyg för att öka ditt företags chanser att lyckas. Du vill kunna justera i din affärsplan eftersom vilket är mycket lättare om du håller det kort. Om du har en för utdragen affärsplan kommer du gömma den i en skrivbordslåda och aldrig mer titta på den.

2. Anpassa efter din målgrupp.

Använd ett språk som är lätt att förstå, tilltalar och bygger förtroende hos din tänkta målgrupp, till exempel potentiella investerare.

Till exempel om dina potentiella investerare inte kan saker på samma detaljnivå som du kan inom din bransch kan det vara bra att använda sig av ett språk, och kanske förklara på ett annat sätt vad du menar.

3. Testa din affärside med en kortare affärsplan först.

Det kan vara värt att börja med en ensidig affärsplan för att testa innan du lägger allt för mycket tid på att göra en affärsplan som är mer detaljerad. Den kortare affärsplanen kan du visa upp för personer som kan ge dig värdefull feedback så du snabbt kan samla in denna information och göra eventuella justeringar.

4. Tänk ut vad du har för mål med företaget och anpassa affärsplanen därefter.

Det är fördelaktigt om du vet vad du vill få ut av ditt företag innan du gör affärsplanen så den gynnar dina personliga mål så slipper du “snurra iväg” på saker som egentligen inte behövs i din affärsplan för att nå dit du vill.

Vill du att ditt företag ska vara en “side-business”, vill du driva ett soloföretag, vill du anställa, vill du investera och växa snabbt? Tänk igenom dina mål så kan du bättre anpassa affärsplanen efter det som slippa lägga onödig energi på delar som inte ger något tillbaka, eller rent av kan få dig på villovägar.

5. Gör det inte till en för stor sak.

Visste du att de flesta som startar företag inte är “företagsexperter” som har koll på allt redan innan de startar. De flesta som startar företag har ett visst expertområde, vill erbjuda en inhttps://startaegetforetag.se/wp-content/uploads/2021/12/Images-R2WZBZZ.jpgtion eller vill fylla ett hål i marknaden.

Vissa fastnar på att göra en affärsplan, var in en av dem som fastnar på detta moment. Det viktigaste för att lyckas med ditt företag är inte en perfekt plan. Det som är mer avgörande i 99 av 100 fall är hur hårt du jobbar och hur väl du kan anpassa dig efter saker du inte kunnat förutspå.

Min personliga gissning är dock att de flesta som startar eget har nytta av att göra en affärsplan på iallafall en sida så de får ner allt på papper istället för att hålla allt i huvudet. Då är det lättare att hitta förbättringspotential eller se vad som inte kommer fungera och frigör utrymme i ditt huvud för att tänka på annat.

En ensidig enkel affärsplan kan också vara ett väldigt bra verktyg för att få in feedback från andra då de snabbt kan få en överblick över vad du ska göra utan att du behöver förklara verbalt för varje enskild person.

Share this article

Nyhetsbrev

Kommer snart

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read our Privacy Policy.
Vill du ha en annons här?
hej@startaegetforetag.se