Bästa Affärsidéerna 2023.

Vill du hitta den affärsidé som passar bäst för dig 2023? Då har du hittat rätt. I slutet på denna artikel kommer du även kunna ta del av en lista med ytterligare 101 idéer du kan dra nytta av.

Vill du veta hur jag fakturera 167 675:- genom att hjälpa andra företag med marknadsföring (SMMA) under Mars 2022?

Vill du läsa mer om modellen som jag använt för att fakturera 167 675:- under Mars 2022? Läs mer om SMMA och skicka gärna ett mail till anton@startaegetforetag.se om du vill att jag ska ta fram mer information om den affärsmodellen och eventuellt göra något tillsammans med en av mina mentorer.

Starta en E-handel

E-handeln fortsätter att växa för varje år som går. Med till exempel Shopify är det enkelt att skapa en fungerande webbutik. Du kan också använda WordPress med WooCommerce vilket är gratis i sig men du behöver ett webbhotell vilket ofta går att köpa för så lågt som runt 20 lappen per månad.

En rekommendation för dig som vill starta e-handel är att hitta en någorlunda unik produkt. Att till exempel sälja kläder eller elektronik gör att du måste konkurrera med de stora företag som spenderar mycket pengar på marknadsföring. Försök istället att hitta något mer unikt.

Vill du ha idéer för din första e-handel kan du till exempel gå in på Aliexpress och se vilka produkter som säljer bäst.

Webbutiker har ofta potentialen att växa sig väldigt stora om man har bra produkter och är duktig på marknadsföring. 

En nackdel med att starta e-handel gentemot andra affärsidéer 2023 är främst att det ofta kostar lite mer att komma igång då man köper in lager, etikettskrivare, emballage med mera. Du kan dock börja smått och till  exempel beställa hem ett fåtal exemplar av en produkt via Aliexpress och testa om du kan sälja den, skriva postadresserna för hand etc.

Dropshipping

Vill du inte ha ett eget lager är dropshipping ett alternativ men tänk på att om du ska sälja till Sverige tillkommer 75:- i hanteringsavgift samt att det är en nackdel med långa leveranstider, och paket som kan försvinna – speciellt när man säljer till svenskar som är vana att få sina paket snabbt. En rekommendation är att istället köpa in ett mindre lager i starten.

Starta eget som konsult

Har du någon kunskap som skulle kunna hjälpa någon annan? Tänk på att du behöver inte vara världens främsta expert och ha studerat minst 3 år på universitet för att kunna konsultera andra människor eller företag och hjälpa dem nå sina mål du behöver bara kunna något som den andra partern inte kan som kan hjälpa dem att nå sina mål.

Populära olika områden att arbeta som konsult inom år 2023 kommer till exempel vara:

 • Hjälpa företag med vad de ska posta på sociala medier.
 • Hjälpa företag annonsera på till exempel sociala medier eller Google.
 • Programmering.
 • Kostrådgivning till privatpersoner inom en niche som du är expert på (Vegansk mat, Keto, LCHF, Carnivore etc)
 • Webbutveckling.
 • Hjälpa personer eller företag att bli bättre på att sälja.
 • Utbilda i mental hälsa
 • Juridik

Starta eget som Coach

Om du läst föregående affärsidé kanske du undrar vad skillnaden är mellan en coach och en konsult? Det finns ingen exakt avgränsning men genrellt sätt brukar coacher mer arbeta med frågor och låta kunden eller klienten svara i större utsträckning.

Exempel på områden du kan starta eget företag inom coachning:

 • Mindset
 • Hälsa & välmående
 • Starta företag
 • Relationer
 • Dejting
 • Karriär
 • Föräldraskap
 • Ledarskap
 • Försäljning

Bli en influencer.

Influencer har blivit ett trendigt ord. Den typiska bilden många har av Influencer är kanske främst bilden av personer som publicerar bilder på sina liv (t.ex outfits, mat, umgänge, bilar, kroppar etc.) men influencer kan vara så mycket mer.

Skapa innehåll (video, blogg, podcast, bilder) och tjäna pengar med affiliate.

Du kan vara influencer inom ditt speciella intresseområde t.ex veganmat, minimalism, bilar, klockor, marknadsföring, mindfulness, föräldraskap etc. Tack vare internet är det möjligt att rikta in sig på det område man brinner för och publicera innehåll som andra har glädje av i form av kunskap, underhållning & inspiration.

Beroende på vilken målgrupp du har och vad du själv föredrar kan du välja olika medier & plattformar för att nå ut med ditt innehåll som influencer det vill säga om du ska välja text, bild, ljud eller video för att nå ut med ditt innehåll och om det ska publiceras på till exempel Instagram, Youtube, en hemsida, TikTok eller LinkedIn.

Marknadsföring, innehåll, hemsidor & PR

 • Sälja hemsidor (skapa enkelt hemsidor med färdiga teman i t.ex WordPress).
 • Webbdesigner.
 • Social Media Manager.
 • Betalda annonser i Sociala medier.
 • Sökmotoroptimering.
 • Google Ads.
 • Konverteringsoptimering.
 • Copywriter.
 • Contentwriter.


Sälja Webbkurser, E-böcker / Guider / PDF:er

Har du en viss kunskap som andra kan ha nytta av? Skapa en kurs, bok, guide eller en PDF som hjälper andra människor och ta betalt för den.

Att sälja sin kunskap som en digital produkt är perfekt för dig som besitter kunskap på ett visst område som du vill dela med dig till så många som möjligt.

Innehållet kan vara om vad som helst till exempel om marknadsföring, trädgårdsskötsel, stickning, yoga eller en viss kost.

Till skillnad från konsultering byter du inte din tid mot pengar på samma sätt. 

Vill du börja sälja din kunskap inom ett visst område kan ett smart sätt vara att börja med en blandning av konsultering/coachning och att bygga ditt varumärke som influencer inom det område du är intresserad av att göra en kurs. På så sätt blir det enklare att få in dina första försäljningar av din kurser när du väl  är redo att lansera den. Konsultering/coachning och bygga sitt varumärke som influencer inom ditt område kan också ge dig väldigt bra insikter i vad dina potentiella kunder har problem med och vill ha hjälp med. Det gör att du kan skapa en bättre kurs för dem & skapa ännu bättre marknadsföring för din kurs.

Presets / Filters

Något som blivit populärt bland många svenska influencers speciellt de som gillar att fota eller är lagda åt det konstnärliga hållet är att sälja ”presets” som är filter man kan applicera på en bild så den får ett nytt utseende. Dessa går att skapa en gång för att sedan sälja flera gånger och leverera digitalt till sina kunder.

Mallar för Facebook-covers, mood boards etc.

Har du talang för att skapa grafiska mallar kan du färdiga mallar för specifika ändamål som andra kan använda genom att byta ut text och bilder i mallen du skapat till sitt material.

Stock-bilder

Är du fotograf eller skapar illustrationer kan du skapa bilden en gång för att sedan sälja den oändligt med gånger. Du kan göra detta via egen sajt men vanligast är att man lägger ut dem på sajter som specialiserar sig på just detta, till exempel Shutterstock. Fördelen med att använda en tjänster likt Shutterstock om du vill sälja dina bilder digitalt till flera är att de redan har miljoner besökare på sin hemsida och du slipper sköta det tekniska.

101 till affärsidéer

Behöver du fler affärsidéer? Här kan du se en lista med fler exempel på affärsidéer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *